EXPORT informatie

Export

Heeft u een voertuig gevonden dat aan uw wensen voldoet? Voordat we de transactie afronden, willen we graag meer over u te weten komen. Om een auto voor export bij ons aan te schaffen, dient u een aantal stappen te doorlopen. Dit proces helpt ons ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt en dat we aan al uw behoeften kunnen voldoen. Laten we beginnen met een kennismaking, zodat we u beter kunnen begeleiden bij de aankoop van uw ideale exportauto.

Wanneer een voertuig wordt gekocht of verkocht en voor export wordt aangemeld in het Nederlandse kentekenregister van de RDW, ontvangt u een vrijwaringsbewijs, een RDW-uitvoerverklaring en een uitvoerkenteken.

De delen van het Nederlandse kentekenbewijs of de kentekencard krijgen een uitvoerstempel of er wordt een hoekje van de kentekencard afgeknipt. In combinatie met een Groene Kaart (verzekering) en een uitvoerkenteken, is het mogelijk om het voertuig over de weg naar het bestemmingsland te brengen of naar de haven voor verscheping naar het land van bestemming.

 

Wanneer een voertuig voor export wordt aangemeld en gebruik gaat maken van de openbare weg om naar het bestemmingsland te rijden, is toestemming van het RDW vereist.

Als deze toestemming wordt verleend, wordt dit vermeld op Deel II van het document, dat door een medewerker van Auto Wientjes wordt overhandigd.

Deze toestemming kan alleen worden verleend als het voertuig nog een geldige APK-keuring heeft. Als de APK-keuring eerder verloopt, blijft de toestemming voor het rijden over de weg geldig tot de vervaldatum van de APK.

De exportkentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters, en het kentekennummer komt overeen met het Nederlandse kenteken.

Sinds februari 2007 is de mogelijkheid om gebruikte auto’s tegen concurrerende prijzen aan te bieden in Nederland sterk verbeterd door wijzigingen in de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen), een vorm van belasting op luxe voertuigen.

Eerder was de BPM een belemmering voor Nederlandse autodealers om op de Europese exportmarkt te concurreren. Met de introductie van de BPM-teruggaafregeling is deze hindernis echter aanzienlijk verminderd. Deze regeling maakt het mogelijk om de BPM terug te krijgen bij de export van voertuigen die vanaf 16 oktober 2006 in Nederland geregistreerd zijn.

Voor de teruggave moet het voertuig geregistreerd worden in een ander land binnen de Europese Economische Ruimte (EER), inclusief alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de specifieke voorwaarden die per land kunnen variëren.

Wanneer men met het voertuig naar het bestemmingsland rijdt, is een internationaal verzekeringsbewijs, ook wel bekend als de Groene Kaart, noodzakelijk. Deze speciale exportverzekering, die vijftien dagen geldig is, biedt alleen WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid), wat betekent dat enkel schade aan derden gedekt is.

Voor voertuigen die naar een land buiten de Europese Unie worden geëxporteerd, moet een aangifte ten uitvoer bij de douane worden gedaan. Hiervoor wordt een AED-douanedocument opgesteld. Dit document kan noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld de verscheping of de invoeraangifte in het bestemmingsland. Een door de douane aan de buitengrens van de EU afgestempeld douanedocument dient als bewijs voor de verkoper om het 0% BTW-tarief te kunnen toepassen.

Soms is het mogelijk om bij de verkoop van een voertuig het BTW 0%-tarief toe te passen.

Om gebruik te kunnen maken van het nultarief, moet u bewijzen dat het voertuig is geëxporteerd door het EX.A-douanedocument, bijvoorbeeld, te laten afstempelen of scannen door de douane aan de buitengrens van de EU.

Binnen de EU kunt u het nultarief alleen toepassen als de koper een ondernemer is uit een andere lidstaat. In dat geval moet de koper een BTW-identificatienummer overleggen en aantonen dat het voertuig daadwerkelijk naar het bestemmingsland is vervoerd.

Om in het bestemmingsland een kenteken te verkrijgen, kan bij de invoer van een voertuig een Certificaat van Overeenstemming (CVO) nodig zijn.

Het CVO bevat technische gegevens, het typegoedkeuringsnummer en de euroklasse van het voertuig. Auto Wientjes kan in veel gevallen een verklaring met de type goedkeuringsgegevens verstrekken, waardoor de invoer in het buitenland snel en eenvoudig verloopt.

Een CVO kan alleen worden verstrekt in combinatie met de uitvoer van een Nederlandse personenauto. Voor bedrijfsauto’s wordt geen CVO afgegeven.